Umiesz przyrządzić piwo samodzielnie? Wiesz jak zachować jego aromatyczność i klarowność? Najpierw musisz uzbroić się w cierpliwość. Produkcja piwa składa się z różnych etapów, dlatego warto zadbać o właściwy sprzęt. Napitek będzie różnił się od sklepowych i miło zaskoczy naszych gości. Chcąc ułatwić wam zadanie, przedstawimy dwa sposoby warzenia piwa:

  1. Proces zacierania (bardziej wymagający) z surowców wymagających obróbki.

  2. Brew-kit (łatwiejszy) z gotowych półproduktów.

Czego potrzebujemy do produkcji piwa metodą zacierania?

Zamiast stawiać na ilość, postaw na jakość. Zaopatrz się w garnek o pojemności 20-30 litrów, w którym zagotujesz wodę do 70-80°C - dla pewności użyj termometru. Ponadto dwa wiadra: jedno bez kranika z pokrywką, a drugie z kranikiem, cukromierz, filtrator. Potrzebne będą Ci butelki i kapslownica. Pamiętaj, by cały sprzęt był sterylnie czysty - inaczej piwo może się popsuć.

Nadszedł czas na składniki, czyli co wybieramy ze sklepowych półek?

Składniki należy dodawać w odpowiedniej kolejności, proporcjach i czasie. Warzenie piwa zajmie Ci około pół dnia, ale na to, co najlepsze - trzeba trochę poczekać, bo fermentowanie trwa od 4 do 6 tygodni. Zakup słód (najlepiej śrutowany), chmiel - granulowany albo sproszkowany, smak wybierz według gustu. Przydatne będą też drożdże piwowarskie, dzięki którym cukry lepiej się rozłożą. Skoro już wspomnieliśmy o cukrach, koniecznie weź glukozę lub ekstrakt słodowy. Czas działać!

przepis na piwo

Metoda zacierania, czasem lepiej trochę się wysilić, by osiągnąć lepszy efekt

  1. Zacieramy:

  2. podgrzej wodę i dodaj słód (1kg śrutowanego słodu na 3 l wody), mieszaj łyżką,

  3. doprowadź do odpowiedniej temperatury (zazwyczaj 65°C), którą sprawdzisz za pomocą termometru,

  4. w tej temperaturze trzymamy zacier godzinę.

By sprawdzić, czy proces zacierania dobiegł końca, pobierz próbkę zacieru na biały talerzyk i zakrop płynem Lugola, uzyskany płyn nie zmienił koloru? Przechodzimy do następnego etapu!

  1. Przez filtrację chcemy osiągnąć brzeczkę:

  2. oddzielamy resztki ziarna od roztworu,

  3. robimy to za pomocą wiadra z kranikiem, do którego wlewamy zawartość garnka, czekając aż ziarna ułożą się na dnie,

  4. używając rurki sprawdzamy, czy piwo staje się klarowne.

  5. Chłodzimy i ważymy, czas start!

  6. warzymy brzeczkę gotując ją przez godzinę i w trakcie dodajemy 1-3 dawek chmielu,

  7. po zakończeniu gotowania należy szybko schłodzić do temperatury 20°C, od tej chwili brzeczka musi być pod przykryciem.

  8. Dodajemy drożdżę do naszej mikstury:

  9. schłodzoną brzęczkę przelewamy do wiadra przy użyciu rurki, by oddzielić resztki chmielu (pobieramy piwo z góry, zostawiając ok. 2 l na dnie - jest zbyt mętne),

  10. na powierzchni piwa rozsypujemy drożdże piwowarskie,

  11. nie mieszamy.

 

  1. Rozpoczynamy najdłuższy proces - fermentacja:

 

  • po kilku godzinach od zadania drożdży zacznie się fermentacja (zauważymy w jej trakcie silne pienienie, trwa to nawet do tygodnia),

  • fermentator musi być lekko przykryty,

  • za pomocą cukromierzu sprawdzimy, czy burzliwa fermentacja się zakończyła,

  • ponownie odciągamy piwo do innego wiadra. Wtedy następuje fermentacja cicha, którą najlepiej przeprowadzać od 2-2,5 tygodnia.

 

  1. Wtórna fermentacja i rozlew

  2. teraz należy przelać piwo do wiadra z kranikiem i dodajemy glukozę. Wtedy osiągamy refermentację,

  3. przelewamy zawartość wiadra do butelek i kapslujemy.

 

Teraz nasze butelki muszą leżakować 3-4 tygodnie w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie czeka nas już tylko degustacja.

Jeśli wolisz prostszy sposób proponujemy wyrób piwa z brewkita

  • wykorzystujemy właśnie brewkit, który jest gotową brzeczką (ekstraktem słodowym z dodatkiem chmielu),

  • taki półprodukt znajdziesz w puszce wraz z instrukcją warzenia i saszetką drożdży.

Jednak pamiętaj, że niezależnie od tego, którym sposobem się posłużysz, najważniejsza jest cierpliwość. Samodzielne uwarzenie piwa daje ogromną satysfakcję!

 

Top